9 december 2013

Upplopp på upploppet

Vi balanserar slak lina och fokuserar blicken långt framför oss. Det är inte alls så många dagar fram till jullovet. Fram till dess kan det gå lite hur som helst. Ett livspussel som hjälper oss på traven - eller tusentals galna pusselbitar i en stressig och inte så skön hög. Här gäller det att sortera ut det som är viktigt.
  • Representativt hus när det kommer gäster - inte alls viktigt, smuts är kul! (som dom säger, tvättmedelsgänget)
  • Barn som kommer i tid till dagis och skola - sådär viktigt, skulle vara för deras skull då
  • Jobba undan all tvätt - nolla
  • Undvika snäs och väs - alltid viktigt (men ibland svårare)
  • Äta nyttig mat och 5x frukt&grönt varje dag - nja (sorry mamma)
  • Behålla lugnet - ja här har vi nåt, den tar vi
  • Diska undan - nej
  • Rensa i klädhögen nedanför sängen, med 100 kläditems - nix!
  • En perfekt presentation på Berghs-kursen - not so much
Om vi (läs: jag) ska undvika upplopp och inre kravaller på den här slutsträckan är det ba å prioriter. Och känna lugnet. Och faktiskt: det känns rätt lugnt. Jag satsar på en lugn defilering i mål.



När jag borde läsa lyssnar jag bara på Bröderna Lindgren

Vi var på konsert, jag och barna: Bröderna Lindgren feat. Nina Ramsby, Britta Persson och Patrik Arve. Barnmusik för vuxna. Genitexter till soft musik. 

Så då när jag satt där och skulle läsa seriösa jobbtexter ville jag egentligen bara titta på Polisen på Youtube. Och det fick jag en stund.

För: det är jag som är polisen och här är det jag som bestämmer.
 


1 december 2013

The real hållbarhet

Jag drog till Stockholm för några veckor sen med min minitonåring på QT, quality trip. Den första i raden av våra sk sexårsresor. Var sjätte år tar ett Lagrelius-barn en av sina föräldrar i handen och drar ut i världen. Eller ja, i landet. Ty miljöpolicyn i Lagrelihus begränsar utbudet eller säg reseradien något.

Jag var så-å sugen på Barca. Amsterdam. Eller åtminstone Köpenhamn. Men Alma sket ju i vilket. Hon var ju nöjd över att få en hel, helt Alma-anpassad helg med sin mamma. 

Och om vi ville behålla nån som helst trovärdighet i hållbarhetsfrågan kanske det var lämpligt att korta ner den fjärde omgången flygresor innevarande år. 

Sagt och gjort: Stockholm spikades som destination, och ena sträckan tog vi tåg. Inte för att det blev billigare. Men för vår gemensamma framtid tillsammans och så vidare och fattar ni grejen? 

Två tankar som dök upp. Det ena: hållbarhet handlar inte bara om att 'ingen kan göra allt, men alla kan göra nåt' - utan om att faktiskt kicka in några uppoffringar. Lätt för mig att säga, vilken jädra uppoffring att dra till Stockholm på myshelg, liksom? Men I'm telling you now - att den dunkande natten på tåget inte var vidare mysromantisch och fräsch. Ölstank - ungdomar och snark som höll mig vaken till två (jättenära att klättra ner från överöverslaf, äntra grannkupén i tischa och NU FÅR DET VARA NOG!) - distinkta dofter från fem varma kroppar. 

Det andra: flygpriser. Om det är dyrare att åka tåg till Stockholm än flyg till Barcelona - visst inte känns det rimligt och rätt?? 

Sluttjatat idag, men ni kan väl fundera på det här över en kopp te? 

Helgen med den här donnan var i alla fall fab. 

     För att framtiden är din.