24 april 2009

Fantastiskt fruktbröd

Om man gillar fikon är det här brödet alldeles fantastico. Det tar lite tid att baka, men är värt mödan.

Fruktbröd


2 bröd

Ugnstemperatur 250 - 200º

tillagningstid 1 timme 40 minuter

Ingredienser


1 paket jäst (50 g)

5 dl ljummet vatten (37 grader)

1-2 tsk salt
finns som ekologisk vara2 1/2 dl grahamsmjöl
finns som ekologisk vara1 dl rågmjöl
finns som ekologisk vara1/2 dl linfrön

ca 15 torkade aprikoser, i bitar
finns som ekologisk vara 3 dl torkade blötlagda fikon, i bitar
finns som ekologisk vara8-9 dl vetemjöl

= Denna symbol visar att ingrediensen finns som ekologiskt alternativ


Tillagning

Det här är en hembakad verion av Saltå kvarns populära fruktbröd. Rör ut jästen i vattnet i en bunke. Blanda i allt utom vetemjölet och rör till en lös smet. Jäs övertäckt 20 minuter. Blanda i vetemjölet och knåda till en smidig deg som släpper bunkens kant. Låt jäsa ytterligare 30 minuter.

Dela degen i två delar och platta ut dem till avlånga kakor. Rulla ihop dem som en rulltårta och lägg dem på en plåt, smord eller med bakplåtspapper, eller i två smorda brödformar (à 1 ½ liter). Jäs övertäckta cirka 30 minuter.

Sätt in plåten eller formarna i nedre delen av ugnen i 250 grader, sänk temperaturen till 200 grader och grädda cirka 25 minuter.



Norpat från Coop.

3 kommentarer:

  1. Kan nästa recept vara en aning onyttigare? Onyttigt = sexy.

    SvaraRadera
  2. Uppfattat. Då håller jag inne med min superenkla och -nyttiga paprikasoppa en stund till och klämmer in en fudge inimellan.

    SvaraRadera