25 maj 2010

Boken för jämställdhetstoken

Rubriken har inget med galenskap att göra (utan tillgodoser bara mitt behov att få fulrimma). Nej, här jobbar vi med idel klokheter.

För jag tycker att det verkar lämpligt, sunt och till och med smart att underlätta för både Alma & Sixten att få ta plats här i livet, uttrycka känslor, vara både kaxig och söt, lyssna och bli lyssnad på, vara nöjd och stolt över sig själv, göra sin röst hörd utan att överrösta andra, få cred för sin person och inte för sin kropp.

Och hörrni, en fin och enkel början kan vara en spis till Sixten och en verktygsbänk till Alma.

Boken Ge ditt barn 100 möjligheter istället för 2 är riktigt riktigt bra. Det är enkel att ta till sig, snygg och - framför allt - ger rasande många bra tips för hur man kan jobba med jämställdhet i det lilla. Jag fick ge upp tanken på att servera en massa sköna citat och bra tankar ur boken - det finns alldeles för mycket godis. Istället nöjer jag mig med att rada upp ett gäng tips som jag har tänkt ta till mig:

1 Uppmuntra alla barn, speciellt flickor, att leka lekar där de får vara tekniska, äventyrliga, ta risker och utrymme i världen. (s 33)

2 Byta ut han mot hon och tvärtom i sagan. (s 42)

3 Lägga mer tid på att introducera traditionella flickleksaker för pojkar och vice versa. (s 53)

4 Variera kläder som signalerar både tuffhet och mjukhet. (s 68) Uppmärksamma framförallt flickor för andra egenskaper än utseende och kläder (s 73)

5 Uppmärksamma och sätt ord på egenskaper och aktiviteter snarare än att barnen är duktiga. (s 153)

6 Byta ut Akta! och Var försiktig! mot vad barnet istället kan göra. (s 178)

L ä s d e n. På Allt om barn finns annars en skön sammanfattning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar