3 maj 2014

Vad är det för samhälle vi vill leva i?

Härom kvällen såg jag Dokument inifrån: Politiker utan mål. Jag som i vanliga fall är ganska ointresserad och hence oinsatt i politiska sakfrågor (jag röstar på principer) tände till på den nätta frågeställningen 'vad är det för samhälle vi vill leva i?' (ett mig närstående tema these days) och såg klart programmet till efter midnatt.

Min kortversion/tolkning (eller ännu hellre: se programmet):

Förritin: reformförslag sträckte sig decennier framåt. I början av 1900-talet drog tex sossarna upp visioner och åtgärder för kommande sekel: allmän rösträtt (check!), avskaffa statskyrkan (check!) etc. Fattig-Sverige växte upp till ett välfärdsland på tre generationer.

Idag: kortsiktiga kampanjer av röstfiskekaraktär (jfr: kvartalsekonomi) styr landet framåt - snarare än en långsiktig, gemensam vision om hur vi vill leva. Reinfeld och Löfven vill? kan? vågar? inte visa upp konkreta, långsiktiga framtidstankar. Vilket samhälle vi vill bygga?

Hotet: politikerna (och media) verkar enas om att det är den ökande andelen äldre. Men, enligt de (andra) intervjuade har köttbergshotet utmålats som mycket större än vad det verkligen är. Tillväxten är större än utgiftsökningarna. 65-plussarna har ökat i antal i 100 år redan (utan större problem) och 2050 planar ökningskurvan ut. Vi kan bibehålla skatte- och utgiftsregler, utan att behöva sänka standarden och jobba mer, menar en tjänsteman på finansdepartementet.

Och oavsett hur hotande hotet verkligen är: "Hur väl fungerar folkstyret när debatten om en sån sak som när vi ska tillåtas gå i pension grundar sig på en föreställning om vad som är nödvändiga anpassningar till ett upplevt hot snarare än på tankar om hur vi egentligen vill leva och arbeta i framtiden?"

Under 100 år har vi längtat efter att jobba mindre. Nu hotar höjd pensionsålder, och 6 timmars arbetsdag är inte att tala om. "Lika självklart som det var då att vi skulle jobba mindre i framtiden, lika självklart verkar det nu att vi ska jobba mer." Vi behöver stark, evig tillväxt (amen) - för annars kommer globala konkurrensen och tar oss. 'Mycket vill ha mer' och ständig uppåtsträvan har blivit så självklara strategier att vi har glömt vad mormor och farfar drömde om och jobbade för. Absolut, tillväxt ger utrymme att göra livet bättre för fler. Visst, vi måste stå oss i den globala konkurrensen. Men när är det nog? När är vi nöjda?

"Den utopiska framtidsbilden av ständigt ökande ledighet har ersatts av en dystopisk framtidsbild av en framtida välfärd i kris som kräver att vi alla hugger i."

Motiverande framtidsbild, verkligen.

2 kommentarer:

  1. I'm extremely pleased to uncover this website. I need to to thank you for ones time due to this
    fantastic read!! I definitely appreciated every part of it and i also have you book-marked to see new stuff on your
    blog.

    Look into my page - Face Cream

    SvaraRadera